Arvokellot ovat monille enemmän kuin vain ajan mittareita – ne ovat tärkeä osa muotia ja tyyliä, taide-esineitä, käsityön taidonnäytteitä, statussymboleja – ja myös sijoituksia.

Kellot ovat olleet ihmisen elämässä vuosituhansien ajan, mutta arvokellojen kukoistus alkoi 1900-luvulla. Monet huippumerkit kuten Rolex, Patek Philippe ja Audemars Piguet, ovat onnistuneet luomaan itselleen maineen laadukkaina ja arvokkaina kelloina. Nämä kellot ovat usein valmistettu huolellisesti ja niiden laatu ja arvostus ovat erinomaisia. Nämä ovat osasyitä siihen, miksi arvokellot säilyttävät arvonsa vuosien varrella.

Arvokello on monella tapaa turvallinen sijoituskohde ja sen arvo saattaa nousta hyvinkin lyhyellä aikavälillä.

Kun sijoittaa arvokelloon, sijoittaa myös aikaan. Arvokellot voivat säilyttää tai jopa kasvattaa arvoaan vuosien varrella. Mikä kellojen arvoa sitten kasvattaa ja mistä tietää mihin sijoittaa? Kelloihin sijoittamista kannattaa lähestyä samoin kuten sijoittamista ylipäätään – tee taustatyöt huolella. Kuten sijoittamisessa aina, myös arvokelloihin sijoittamisessa on riskinsä. Sijoittamisen riskiä voi kuitenkin pienentää merkittävästi perehtymällä arvokellojen historiaan ja markkinaan. Vaikka sijoittamisen ongelmana on epävarmuus eikä koskaan voi varmaksi tietää mikä kello saavuttaa suosiota, ei arvokelloihin sijoittaminen ole pelkkää hakuammuntaa. Arvokello on monella tapaa turvallinen sijoituskohde ja sen arvo saattaa nousta hyvinkin lyhyellä aikavälillä esim. tuotannon lopettamisen tai uuden mallin myötä. Toisinaan arvonnousu kehittyy ajan saatossa, joskus taas yllättävä hype tai kyseisen mallin valmistuksen lopettaminen aiheuttavat nopeita vaihteluja kellojen hintoihin. Kelloihin sijoittaminen vaatiikin aktiivista arvokellomarkkinoiden seuraamista.

Arvonnousun ennakoiminen vaatii perehtymistä historiaan.

Lähtökohtaisesti arvokellojen arvonnousu on seurausta kysynnän ja saatavuuden suhteesta. Rajoitetut erät (limited edition), erikoismallit, pienet tuotantomäärät, pitkät jonotuslistat ja muut saatavuuden rajoitukset luovat markkinoille enemmän kysyntää kuin saatavuutta.

Patek Philippe 5711/1A kädessä
Vuonna 2016 Patek Philippe 5711/1A sai noin 20.000 eurolla. Tällä hetkellä hyväkuntoisen yksilön hinta pyörii 100.000 euron korvilla.

Näiden mallien kohdalla käytettyjen (pre-owned) kellojen hinnat voivat nousta jopa uusia kelloja kalliimmiksi. Luonnollisestikin mallit joita ei enää valmisteta ovat omiaan kohottamaan arvoa, mutta läheskään kaikkien mallien kohdalla tuotannon lopettaminen ei singauta kellon arvoa taivaisiin. Tietyillä kelloilla on myös arvoa nostava historian tuoma ikoninen asema kelloskenessä, toisinaan tiettyjen mallien suosiolle ei näy mitään suoraviivaista perustetta vaan niiden suosio ja arvonnousu kehittyy ajan saatossa.

Oleellisinta kelloihin sijoittamisessa onkin siis tuntea markkinat. Vaikka tulevaisuuteen ei ole kurkistusikkunaa, voi trendejä seurata taakse päin. Selvitä minkä merkkien ja mallien hinnat ovat olleet nousussa, mitä hinnannousun taustalta löytyy, millainen on kellojen saatavuus. Näiden tietojen ja todennäköisyyksien valossa esim. Patek Philippe 5711/1A jatkaa noususuhdanteista historiaa tai ainakin vähintään säilyttää arvonsa.

Kelloihin sijoittamisessa pääsee alkuun myös edullisemman pään yksilöillä.

Kello sijoituksena on monella tapaa hyvä vaihtoehto hajauttaa sijoituksia. Epävakaan taloustilanteen keskellä kellot sijoituksena voivat tuoda suojaa markkinoiden heilahteluja vastaan tehden niistä hyvän vaihtoehdon sijoitusportfolioon vakauttamaan tuottoja ja vähentämään riskejä. On hyvä myös muistaa, että kellot ovat sijoituskohde josta pääsee nauttimaan samaan aikaan kun arvo kasvaa. Siististi pidetty ja säännöllisesti huollettu kello säilyttää arvonsa käytössäkin. Kellokonttori suositteleekin lämpimästi valitsemaan myös sijoituskellot omien mieltymysten, maun ja käyttötarpeen mukaan. 

Kelloihin sijoittamisessa pääsee alkuun myös edullisemman pään yksilöillä. Näissä mahdollinen arvonnousu on luonnollisestikin maltillisempaa, mutta liikkeellelähtö voi tuntua turvallisemmalta. Yksinkertaisimmillaan vauhtiin pääsee valitsemalla yhden tai kaksi brändiä joiden historiaan ja markkinaan perehtyy ja panostaa. 

Kaiken kaikkiaan arvokellot voivat olla mielenkiintoinen lisä sijoitusportfolioon niille, jotka arvostavat laatua, tyyliä ja historiaa. Kellon arvo voi kasvaa ajan myötä, mutta sijoittajan on oltava valmis näkemään vaivaa ja aikaa markkinaan perehtymiseen.

Kellokonttorin Sami on käynyt juttelemassa myös Helsingin Sanomien kanssa kelloihin sijoittamisesta. Katso haastattelu yltä.

Muita tarinoita