fbpx

Panerai Luminor 001A – Upea palanen Panerain historiaa

Kellokanttori 08.09.2020

Sana Panerai tuo usein mieleen Luminor-kuorimallin kellon, joka erottuu massasta tunnusomaisella nuppisuojallaan (crown guard). Alun perin Italian armeijan käyttöön suunnitellut kellot nousivat suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1996 Sylvester Stallonen Daylight-elokuvan myötä. Stallone ihastui Paneraihin, osti elokuvassa käyttämänsä kellon ja tilasi tehtaalta Sly-tech -malleja itselleen, tuotantoryhmälle ja ystävilleen.
Panerai Luminor 001A
Panerai Luminor 001A
Panerai Luminor 001A on Panerain historiallisesti merkittäviä malleja ja käytännössä ainoaa ns. letter prefix-sarjaa, jossa on tritium-osoittimet ja -taulu. Ennen A-sarjaa Panerain malli- ja sarjanumerointi oli toteutettu eri tavalla ja A-sarja avasi uuden aikakauden mallimerkinnöissä. A-sarjaa valmistettiin vuonna 1998, B-sarjaa 1999, C-sarjaa 2000 jne.
Mielenkiintoista ja harrastajan kannalta kiinnostavaa on numeroinnin lisäksi tritium-taulu, eli ns. T-Dial, jonka indeksit ovat patinoituneet kauniin ruskeiksi. Myöhemmissä sarjoissa tauluissa käytettiin Luminovaa, joka ei patinoidu lainkaan. Kyseessä on siis vain yhden vuoden tuotannossa ollut kombinaatio, jota valmistettiin aikanaan 1500 kappaletta. Nykyisin hyväkuntoista ja alkuperäistä mallia on vaikea löytää ja niitä on tarjolla vain harvoin.
Koneistona on 56h käyntivaralla varustettu Panerai OP II, joka pohjautuu Unitas 6497/2-kaliiberiin. Kyseinen koneisto on todella toimintavarma ja helppohuoltoinen, jonka lisäksi varaosia on hyvin saatavana. Huoltoa varten kelloa ei siis tarvitse lähettää tehtaalle, vaan se voidaan huoltaa helposti kotimaassa.

Base is ace, kuten hardcore-Paneristit sanovat.

Kuori on ruostumattomasta 316L-teräksestä valmistettu Base-sarjan runko, jonka erottaa esimerkiksi 1950-sarjan kuorista mm. matalamman profiilin ja yksinkertaisemman muotoilun ansiosta. Base is ace, kuten hardcore-Paneristit sanovat. Rannetuntuma on erinomainen ja kello istuu loistavasti myös pienemmässä ranteessa. Kellon pohja on tasainen, joten se pysyy paikallaan ranteen päällä vaikkei ranneke olisi tiukalla. Lisäksi ns. lug to lug-mitta, eli kellon pituus, on 44mm halkaisijasta huolimatta varsin lyhyt. Tämä parantaa istuvuutta entisestään ja siksi kello tuntuu hyvältä myös pienemmässä ranteessa.
Panerai Luminor 001A
Panerai Luminor 001A

Panerai 001A on mielenkiintoinen kello Panerai-harrastajille, mutta toki myös muille, jotka osaavat arvostaa kauniisti patinoitunutta tritium-taulua ja kellon lämmintä tunnelmaa.

Muita tarinoita