Royal Oak – 48-vuotias moderni klassikko

13.11.2020

Royal Oak julkaistiin Baselin kellomessuilla vuonna 1972. Aikakausi oli perinteiselle sveitsiläiselle kelloteollisuudelle varsin hankala. Japanilaiset edulliset kvartsikellot olivat vallanneet markkinaa ja mekaanisten kellojen myynti sakkasi pahasti. Audemars Piguet ei ollut poikkeus. Jotain piti siis tehdä.

Design oli mullistava ja inspiraationa bezelin muotoon Genta käytti sukelluspuvun kypärää.

AP:lla ymmärrettiin, että asiakkaille pitää tarjota jotain uutta. Italiassa tehdyn markkinakartoituksen perusteella AP otti yhteyttä Gerald Gentaan ja pyysi häntä suunnittelemaan jotain uutta ja perinteisestä kaavasta poikkeavaa. Genta vastasi haasteeseen ja loi Royal Oakin. Design oli mullistava ja inspiraationa bezelin muotoon Genta käytti sukelluspuvun kypärää. Kuoren kooksi Genta piirsi 39mm, joka oli vuonna 1972 varsin suuri. Lisäksi pitkään kuoreen integroitu ranneke loi mielikuvaa millejään suuremmasta kellosta. Malli oli ensimmäinen luksussporttikello ja markkinoille tullessaan sen hinta oli kymmenkertainen Rolex Submarineriin verrattuna. Lisäksi materiaalina oli teräs, joka oli tämän hintaluokan tuotteille täysin poikkeuksellista. Royal Oak loi täysin uuden markkinasegmentin, eli AP ja Genta onnistuivat suunnitelmassaan.
Audemars Piguet Royal Oak Chrono 25960BC
Audemars Piguet Royal Oak Chrono 25960BC

Yleisesti on ajateltu, ettei Royal Oak ollut ensimmäisinä vuosinaan myyntimenestys, vaan markkina olisi ottanut kellon vastaan varauksellisesti. Uuden tiedon ja AP:n tilausrekisterien mukaan tämä ei näytäkään pitävät paikkaansa. Ensimmäinen 1000 kpl sarja oli merkitty 5402A ja sen erottaa muista sarjoista siitä, että AP:n logo on klo kuuden yläpuolella, kun taas myöhemmissa sarjoissa logo on klo kahdentoista alla. A-sarjaan tuli myös toinen tuhannen kappaleen tuotantoerä, kunnes siirryttiin B-sarjaan. Myöhempiä B-, C-, ja D-sarjoja valmistettiin 1000 kpl per sarja, eli teräksisen 5402-mallin kokonaistuotantomäärä oli 5000 kpl.

Viiden tuhannen teräksisen Royal Oak-kellon valmistusmäärä on hyvin merkittävä, kun otetaan huomioon AP:n 1970-luvun alun kokonaistuotantomäärä, joka oli noin 5000 kelloa vuodessa. Jos myyntiä ei tule, ei kelloja myöskään kannata valmistaa.

AP:n omien tietojen mukaan huhu Royal Oakin alun heikosta myynnistä olisi peräisin mm. Gentalta itseltään.

A-sarjan kellojen myynti kesti ilmeisesti vain muutaman vuoden ja tänä aikana mallia kehitettiin, jonka takia myöhemmissä sarjoissa on pieniä eroja koneistossa, tauluissa ja rannekkeissa. Vuonna 1977 AP esitteli Royal Oak-sarjaan myös kulta- ja teräskultamallit, jotka entisestään lisäsivät malliston myyntiä. Vaikka kvartsikriisi runteli Sveitsin kelloteollisuutta, AP onnistui kasvamaan ja vuosien 1974-1984 välillä tuotanto kasvoi jo 11000 kellon vuotuiseen kappalemäärään. Samaan aikaan myös henkilökunnan määrä lähes tuplaantui. AP:n omien tietojen mukaan huhu Royal Oakin alun heikosta myynnistä olisi peräisin mm. Gentalta itseltään. Tilauskirjojen mukaan Italian markkina-alue oli ensimmäisen isomman 400 kpl tilauserän tilaaja, mutta vaatimattoman kysynnän takia Italiaan toimitettiin alle puolet ennakkotilauksesta. Italiasta huolimatta muut markkina-alueet ottivat Royal Oakin nopeammin vastaan ja myyntimenestys tulikin Italian ulkopuolelta. Tästä suhteellisen vaatimattomasta aloituksesta Italiassa – jossa markkinakartoitus alun perin tehtiin – on mitä ilmeisimmin lähtöisin huhu Royal Oakin heikosta vastaanotosta.
Audemars Piguet Royal Oak
Nykyisin Royal Oak on yksi kellomaailman kiistattomia klassikoita.
Nykyisin Royal Oak on yksi kellomaailman kiistattomia klassikoita ja siitä on tehty lukuisa määrä erilaisia variaatioita, kuten kronografi, ikikalenteri ja kaksoisaikamalli. Lisäksi materiaalivaihtoehtoja on lukuisa määrä, samoin Limited Edition-malleja. Vuoden 1972 mullistava uutuus on edelleen moderni ja hyvin relevantti kello, jonka tilauskirjat ovat täynnä vuosiksi eteenpäin.

Välittömästi saatavilla olevat Royal Oak:t ja muut AP:t löydät täältä.

Muita tarinoita