Uutta kelloa ostaessa ensimmäinen ja tärkein ohje: hanki juuri sellainen kello, jonka haluat ja joka sopii budjettiisi – sillä hetkellä. Kelloharrastajan maku ja mieltymykset muuttuvat, joten ei kannata liiaksi miettiä pitääkö kellosta myös vuoden kuluttua. Käytetyn ja hyväkuntoisen kellon arvo säilyy lähes poikkeuksetta järkevästi ja siitä saa vaihdossa hyvän hyvityksen. Tärkeintä onkin kuunnella itseään ja valita juuri sellainen kello, joka tuntuu oikealta. Valintahetkellä on hyvä pitää avoin mieli. Varsin usein käy niin, että jokin kuvien perusteella ohitettu kello näyttääkin paikan päällä paljon paremmalta – ja päinvastoin. Myöskään kuoren ilmoitettua halkaisijaa ei kannata etukäteen pelätä, vaan vasta kelloa kokeillessa huomaa, miltä kello ranteessa tuntuu. Tässä käsittelemme muutamia miettimisen arvoisia seikkoja arvokellon valinnassa.

Käytettynä ostetun kellon arvo kuitenkin säilyy mainiosti, oli sitten kyseessä kova brändi tai edullisemman pään tuote.

 

Breilting Avenger II Seawolf
Breilting Avenger II Seawolf

Merkki

Toisille merkki on erittäin tärkeä valintaa tehtäessä, kun taas toisille sillä ei ole juurikaan merkitystä. Vahvat brändit vetävät helposti puoleensa ja niiden mukana saa laadun lisäksi prestiisiä – toki myös heikompaa brändiä kovemmalla hinnalla. Edullisemman pään merkeistä on kuitenkin helppo lähteä liikkeelle ja halutessa siirtyä pikkuhiljaa arvokkaampiin yksilöihin. Käytettynä ostettuina edullisemman pään kelloja saa joskus hyvinkin edullisesti, kun taas kovien brändien tiettyjen mallien hinnat voivat olla jopa reilustikin yli listahinnan. Näitä malleja saa uutena jonottaa vuosia, mikä selittää niiden kovat hinnat jälkimarkkinoilla. Käytettynä ostetun kellon arvo kuitenkin säilyy mainiosti, oli sitten kyseessä kova brändi tai edullisemman pään tuote.

Pahojakin kolhuja voidaan laserhitsata, jonka jälkeen kuori viimeistellään uudelleen. Tavallisesti isokin kolhu saadaan ammattilaisen käsissä hoidettua täysin huomaamattomiin.

Materiaali

Yleisin kuorimateriaali on teräs, joka on käytössä varsin kestävä. Kultakellojen materiaali on pehmeämpää, mutta kestävyys normaalissa käytössä on kuitenkin hyvä. Titaani on kevyt ja lämmin materiaali, ja tuntuu ranteessa miellyttävältä. Jos kuoreen tulee kolhu, ei kannata hätääntyä, vaan tulla käymään toimistollamme. Pahojakin kolhuja voidaan laserhitsata, jonka jälkeen kuori viimeistellään uudelleen. Tavallisesti isokin kolhu saadaan ammattilaisen käsissä hoidettua täysin huomaamattomiin. Keraamisen kellon ehdoton etu on se, ettei kuori naarmutu juuri millään. Keraamisen kuoren haittapuoli on iskukestävyys ja jos kello putoaa kivilattialle, kuori voi haljeta. Näissä tapauksissa kotivakuutus tyypillisesti korvaa korjauksen, joten keraamista kuorta ei missään nimessä kannata jättää väliin sen takia, että pelkää putoamista. Pienistä kolahduksista keraaminen kuori ei vahingoitu.

Koko

Panerai family
Oikean kokoisen kellon valinnassa ei kannata tuijottaa pelkkää lugi-mittaa, vaan erilaisia ja -kokoisia kelloja kannattaa kokeilla rohkeasti ranteeseen.

Valmistajat ilmoittavat kuoren mitat suunnassa 9-3 tai 10-4 ilman nuppia ja painikkeita. Esimerkiksi Panerain tavallisin koko on 44mm, joka kuulostaa isohkolta. Panerait ovat kuitenkin suhteellisen lyhyitä kelloja ja toimivat sen vuoksi hienosti myös pienemmissä ranteissa. Vastaavasti esimerkiksi Audemars Piguet’n Royal Oak on pitkä kello ja Royal Oakit tuntuvatkin ranteessa millejään suuremmilta. Ilmoitettuja millimetrejä ei siis kannata tuijottaa liikaa, vaan kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia kelloja.

Kuoren rakenteella on muutenkin suuri merkitys istuvuuteen ja isompi kello voikin tuntua kädessä juuri oikealta siinä missä pienempi ei istu ranteeseen lainkaan. Ihmisten ranteet ovat myös erilaisia ja kaverille täydellisesti istuva 42mm Speedmaster ei välttämättä tunnukaan omassa kädessä hyvältä. Testaamalla asia selviää.

Metallirannekkeen ostaminen jälkikäteen on monesti kallista ja esimerkiksi alun perin teräsrannekkeista Rolexia, AP:ta tai Patekia ostaessa kannattaa huomioida puuttuvan rannekkeen korkea hinta.

 

Ranneke

Osa vannoo metallirannekkeen nimeen, osa taas nahan. Tämä on makuasia ja kannattaa myös varautua siihen, että mieli voi hyvinkin muuttua. Pääsääntöisesti metallirannekkeen tilalle voi myös vaihtaa muita rannekkeita, kuten kumia, nahkaa tai muita materiaaleja. Metallirannekkeen ostaminen jälkikäteen on monesti kallista ja esimerkiksi alun perin teräsrannekkeista Rolexia, AP:ta tai Patekia ostaessa kannattaa huomioida puuttuvan rannekkeen korkea hinta. Esimerkiksi Nautilus’n teräsranneke maksaa uutena noin 6000 €, joten kyse on merkittävästä summasta.

Kellon mukana tulevat varusteet

Uutena liikkeestä ostettaessa kellon mukana tulevat alkuperäinen takuutodistus, laatikot, manuaali ja mahdollisesti muuta oheismateriaalia. Näistä kellon lisäksi tärkeimmät ovat ”paperit”, eli takuutodistus. Voidaankin ajatella, että ns. complete set jossa ovat mukana kaikki edellämainitut, on se, jonka arvo jälkimarkkinoilla on paras. Puuttuvat paperit eivät kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että kello olisi varastettu. Täytyy muistaa, että iso osa uutena kellon ostavista ihmisistä eivät ole kelloharrastajia ja takuun umpeuduttua tilaa vievät laatikot papereineen saattavat päätyä roskiin. Myös turismi on yksi merkittävä tekijä. Hyvän lounaan ja parin lounasviinin jälkeen kellokaupan ikkunassa nähty ”se” kello tarttuukin mukaan ja ranteessa aiemmin ollut malli jää vaihdossa liikkeeseen. Harva meistä kantaa matkoilla kellon papereita mukanaan, joten liikkeeseen myyntiin jää paperiton kello. Toki kelloja myös varastetaan ja joissakin suurissa kaupungeissa tästä erikseen varoitetaan matkailijoita. Due diligence, huolellinen taustatyö, onkin tärkeää ja kello kannattaa ostaa asiantuntevasta liikkeestä, joka pyrkii mahdollisimman hyvin tutkimaan kellon alkuperän. Kellokonttorilla myytävissä kelloissa on pääsääntöisesti paperit. Jos papereita ei ole, tarkistamme tehdaskontaktiemme kautta, ettei kelloa ole ilmoitettu varastetuksi.

Käyttöön tulevan kellon valintaa ei kuitenkaan kannata tehdä sen perusteella, mistä arvelee saavansa 500 € enemmän kahden vuoden kuluttua – varsinkaan, jos kyseinen malli ei ole juuri se itselle mieleinen.

Hinta ja jälleenmyyntiarvo

Jälleenmyyntiarvo – tai enemmänkin arvon kehitys – on viime vuosina ollut jopa hieman ylikorostuneessa asemassa kelloharrastajien keskuudessa. On toki selvää, ettei kukaan halua menettää rahojaan. Käytetyn kellon arvo säilyy kuitenkin erittäin hyvin, eikä autokaupassa tuttua arvon sulamista juurikaan tapahdu. Kuitenkin varsin moni ajattelee, että kellon tulisi nostaa arvoaan ja siitä pitäisi myyntihetkellä saada enemmän kuin siitä maksoi. Viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut hintakehitys onkin luonut tilanteen, jossa me Kellokonttorilla olemme maksaneet asiakkaillemme vaihdossa kellosta enemmän kuin mitä hän siitä neljä vuotta sitten itse maksoi. Käyttöön tulevan kellon valintaa ei kuitenkaan kannata tehdä sen perusteella, mistä arvelee saavansa 500 € enemmän kahden vuoden kuluttua – varsinkaan, jos kyseinen malli ei ole juuri se itselle mieleinen. Spekulointi saa helposti liikaa valtaa valinnassa ja lopputuloksena voi olla virhehankinta. Kannattaakin siis valita aina itselle mieluisin malli, koska käytetyt kellot säilyttävät arvonsa oikein hyvin. 

Käytetyn kellon hankinta kannattaa tehdä yhdessä ammattilaisen kanssa. Kellokonttorilla kerromme vaihtoehdoista ja meillä pääsee kokeilemaan aina toista sataa arvokelloa merkeiltä kuten Patek Philippe, Audemars Piguet, Vacheron Constantin, Rolex, Omega, Richard Mille, Breitling, Tudor, Hublot, IWC, Jaeger-LeCoultre, Panerai ja Tag Heuer. Hankimme tilauksesta myös uusia kelloja.

Muita tarinoita